De Smokkelaarstrail is een loop waar je als trail- en natuurliefhebber goed aan je trekken komt. Het parcours loopt door de bossen van de diverse landgoederen in de grensstreek tussen Goirle, Hilvarenbeek en het Belgische Poppel. Het trailparcours is gemiddeld zwaar en is een mooie afwissselende route door de natuur. Zo loop je langs beken, vennetjes en door naald- en loofbossen.
Ook kom je onderweg enkele kleine klimmetjes tegen. Je kunt kiezen uit twee afstanden: 12 km en 25 km. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WAT

Het grensgebied tussen Tilburg, Goirle en het Belgische dorp Poppel was in de vorige eeuw een geliefd en berucht smokkelgebied. Grote smokkelploegen van zo’n 40 man wisten 's nachts hun weg te vinden door de uitgestrekte bosgebieden. De vele paden en veldweggetjes vormden het decor van spannende smokkelnachten met confrontaties tussen smokkelaars en douaniers.
De Smokkelaarstrail loopt voor een groot deel over deze historische smokkelpaden in het grensgebied tussen Nederland en België.

 

 

 

 

 

 

 

 

WAAR

Smokkelaarstrail

Hardlopen over de oude 'historische' smokkelpaden. Parcours loopt door de bosgebieden tussen Goirle - Poppel (B) - Hilvarenbeek

 

De start en finish  van de Smokkelaarstrail vinden plaats bij het restaurant de Roovertsche Leij op het langoed Gorp en Roovert. Dit ligt ten zuiden van Tilburg/Goirle op slechts 1 km van de Belgische grens.

 

 

De weelderige bospaden en singeltracks, welke door de bossen in het grensgebied ten zuiden van Tilburg slingeren, vormen het decors van de eerste editie van de Smokkelaarswandeltocht welke op 21 september wordt georganiseerd. Deze wandeltrail voert je gedeeltelijk over de oude historische smokkelpaden tussen grens van Nederland en Belgie. 

 

Starttijd wandeltrail zaterdag 21 september: 08.00 - 09.00 uur

 

Deelnemers informatie:Trailwandeling

 

Het gebied heeft een rijke smokkelgeschiedenis met in de hoofdrollen de smokkelaars en de douaniers die vele roemruchte verhalen hebben opgeleverd.  

Zo tref je op diverse plaatsen in de regio de ‘kenmerkende’ klomp aan. Deze staat symbool voor de vindingrijkheid van de smokkelaars om de douane op een dwaalspoor te brengen. Het waren speciale klompen, die door de smokkelaars achterstevoren gedragen werden.

De gemaakte afdrukken liepen daardoor in tegengestelde richting en zetten eventuele achtervolgers op een verkeerd spoor.

 

De route verloopt over het parcours van de Smokkelaarstrail, welke de dag er na op 22 september wordt gelopen.

Deze trailrun is één van de bekendste trailruns van Nederland.

 

Bij de Smokkelaarswandeltrail heb je keuze uit de volgende afstanden: 
8 km - 12km -21 km en 27 km.

 

Wandel je mee op 21 september?

Inschrijven

 

 
 
 
 

21 & 22 september 2019